Musea in Amsterdam

Amsterdam barst van de prachtige en bijzondere musea. Als bruisende cultuurstad kan Amsterdam bogen op een origineel en veelzijdig museumaanbod. 

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is het grootste en meest bekende museum van Amsterdam. De collectie legt de nadruk op de 17e eeuwse Hollandse meesters en omvat wereldberoemde werken, zoals ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt en schilderijen van Johannes Vermeer en Frans Hals. De collectie van het Rijksmuseum bevat meer dan de Hollandse meesters. Er is een sectie Aziatische kunst en op de afdeling geschiedenis komt de rijke culturele geschiedenis van Nederland tot leven met Delftsblauwe schalen, scheepsmodellen, beeldhouwwerken, archeologische vondsten, kledingstukken, wapens, prenten en foto’s.

rijksmuseum

Stedelijk Museum Amsterdam

Ook gevestigd aan het Museumplein is het Stedelijk Museum Amsterdam. In tegenstelling tot het Rijksmuseum vind je hier veel moderne en hedendaagse kunst. Met werken van Mondriaan, Matisse en de Cobra-beweging trekken zij bezoekers van over de hele wereld. Naast schilderwerk bevat de collectie ook veel beeldhouwwerken, sieraden en natuurlijk de beroemde Rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld.

Van Gogh Museum

Dit museum, waar je de grootste collectie schilderijen van Vincent van Gogh vindt, behoort tot de drukstbezochte musea ter wereld. De vaste tentoonstelling leidt je op overzichtelijke, chronologische wijze door de werken van Van Gogh: van Nederland via Brussel en Parijs naar de Provence. Bekende werken dit in dit museum hangen zijn Zonnebloemen en De Aardappeleters. Van Goghs invloed op het expressionisme was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst. Daarom heeft het museum naast werken van Van Gogh ook werk van andere kunstschilders die door hem zijn beïnvloed of met hem hebben samengewerkt, zoals: Monet, Gauguin, Toulouse-Lautrec en andere tijdgenoten.